Kárpátaljai kalandok

Az általam megélt kalandok és kis történetek olvashatóak. az itt leírt utazások célpontja általában a Kelet Európai régió. Kárpátalja, Ukrajna más részei és Oroszország. Cél, a helyi kultúra bemutatása, és az ott megélt élmények felejthetetlenné tétele.

Friss topikok

Tervezett **utazások

2009-es képek

2008-as képek

2007-es képek

2011.09.18. 14:27 speti43

Lenin, Lomonoszov egyetem és a Vernyiszázs

 Még aznap este összehaverkodtam egy német sráccal, aki Dél-Koreában volt kint ösztöndíjjal, és a visszaútját megszakította egy kis moszkvai üdüléssel. Megbeszéltük, hogy másnap megnézzük a Kreml-t, Lenint, meg a bolhapiacot. Reggel 9 óra felé sikerült elindulni, és még 10 előtt odaértünk a Vörös térre. A mauzóleum az 10-kor nyitott, így elsők között jutottunk be, és a hírhedt sornak -ami a mauzóleum előtt szokott kígyózni- nyoma sem volt. Így még egy rövid időre meg is tudtunk állni Lenin üvegkoporsója előtt. Belépésnél az orosz katona mindenkit felszólít, hogy a sapkát vegyék le, ezzel megadva a kellő tiszteletet.  Előttünk haladt egy öreg bácsi, aki a jelek szerint sűrűbben lejárt megnézni a kommunizmus atyját. Odaköszönt az őröknek, akik ismerték, és megállt némán, emlékezve. Úgy két perc után már mozgolódni kezdtek az őrök, így mi is továbbindultunk. A kijárat a vörös tér ellenkező végén van, ahhoz képest mint ahol bejöttünk. Így elhaladtunk Sztálin sírja mellett, ami rogyásig volt rakva vörös szegfűvel, és egy idős asszony ott sírt, "Édes drága vezérünk" kifejezéssel éltetve őt. Ezután mehettünk vissza bejárathoz, ahol le kellett adni minden elektromos készüléket. Ezután ellátogattunk a Lomonoszov egyetemhez, ami fönt található a veréb-hegyen. Az épület 240 méter magas, ami a lábánál állva megdöbbentően soknak tűnik. Moszkva számos pontjáról látható az épület, és csalóka is néha, hogy milyen messze van. Kilométerekről is közelinek tűnik, arra ösztönözve, hogy közelítsük meg gyalog. Az egyetem előtt van egy széles sugárút, melynek szélén kaphatunk orosz gyors ételeket. A Rulle (tortillában törtkrumpli, virsli, sült hagyma és savanyú uborka) valamint a kroska kartoska (héjában sült krumpli) nagyon ízletesek, de a Borscs-ot és a Scsí leves-t is érdemes kipróbálni. A nap zárásaként ellátogattunk a bolhapiacra. 

Itt mindenképpen érdemes körülnézni. A szovjet katonai tárgyaktól a vicces pólókon át a matrioska babákig minden kapható. Alkudni lehet, de alapvetően nem drága semmi. Egy laposüveg, amin az elképzelhető összes kommunista jelkép rajta van körülbelül 1500 Ft.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://karpataljablues.blog.hu/api/trackback/id/tr83235965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Bence
Péter
süti beállítások módosítása